U stoljetnom virovitičkom Gradskom parku, spomeniku parkovne arhitekture članovi Prirodoslovnog društva «Drava» 15. i 16. ožujka 2003. god. izradili su i postavili 30 kućica za ptice dupljašice. Kućice su izrađene od debla hrasta i uklapaju se u okoliš parka. Sponzor za kućice je firma «Paneli Matasić» iz Virovitice koja se bavi proizvodnjom i prodajom namještaja.

Svaku će kućicu pratiti jedan ili više učenika koji će u suradnji s članovima Prirodoslovnog društva «Drava» bilježiti podatke o pticama. U projekt je uključeno 89 učenika OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz 16 razrednih odjeljenja od 4 do 8 razreda. Na ovaj način učenici ne stječu samo znanja o zaštićenim vrstama životinja, već se kod njih razvijaju navike promatranja i ponašanja u zaštićenom okolišu. Učeći o prirodi u samom centru grada njihovi roditelji i prijatelji zajedno s njima postaju sudionici zaštite prirode u gradu.

Učenici su pratili akciju postavljanja kućica i pomagali prema svojim mogućnostima. Zabilježili su položaj kućice i datum postavljanja. Sada očekuju da ptice prihvate kućicu kao svoj novi dom.

Očekuje se da će projekt trajati više godina. Dr. sc. Vesna Tutiš iz Zavoda za ornitologiju pratila je akciju postavljanja kućica i ubuduće će surađivati s članovima udruge i učenicima na ovom projektu.

Uz postavljene kućice za ptice planira se u jesen u park postaviti i desetak kućica za šišmiše.

PD Drava Novosti ,